In vijf stappen naar een vakantiewoning in het buitenland
CENTURY 21

De coronacrisis heeft de interesse in een tweede verblijf nog doen toenemen. Afgelopen zomer wakkerde niet alleen de interesse in een verblijfje aan de kust aan, maar ook weer in het buitenland. Hoe begin je de zoektocht naar een verblijf in het buitenland?

1. Bereid voor en breng in kaart

Op ontdekking gaan heb je mogelijk al gedaan. Ga je graag met vakantie naar een bepaald land of bepaalde regio? Dan heb je mogelijk al jouw eindbestemming gevonden. Hoe weet je of een regio of stad je aanspreekt? Stel jezelf de volgende vragen:

  • Vind je de bereikbaarheid belangrijk? Ligt het verblijf vlak bij de luchthaven, of kan je je gemakkelijk te voet of met openbaar vervoer verplaatsen?

  • Kan je er genieten van een restaurantje of uitstapje, gastronomie of cultuur?

  • Wil je vlak bij de kust of in een centrum verblijven?

Door toedoen van corona is de vastgoedmarkt nu sterker gedigitaliseerd. Vooral voor de buitenlandse vastgoedmarkt is dat handig meegenomen, want je kan nu eenmaal niet voor een lange periode fysiek op zoek gaan. Je kan wel alvast online op jacht gaan.

2. Wees juridisch op de hoogte

Koop je een tweede woning in het buitenland, houd dan rekening met mogelijk dubbele belastingen. België sloot – gelukkig maar – een dubbel belastingverdrag met de populaire vakantielanden zoals Frankrijk, Italië, Spanje en Portugal. Zo hoef je niet dubbel belastingen te betalen. Volgende nieuwigheid staat wel op de planning. Vanaf het aanslagjaar 2022 (inkomsten 2021) wordt het belastbaar inkomen van buitenlandse onroerende goederen op dezelfde manier bepaald als dat van in België gelegen onroerende goederen, namelijk op basis van het kadastraal inkomen vermenigvuldigd met 1,4. Belangrijk: in sommige landen zoals Spanje volstaat de tussenkomst van een notaris niet. Voor een geldige akte schakel je best een lokale advocaat in. Hij informeert je objectief over de stedenbouwkundige, financiële en fiscale situatie.

3. Zet alle kosten op een rij

Net zoals bij de aankoop van eender welke woning zijn ook aan een vakantiewoning meer kosten dan alleen de aankoopprijs verbonden. Btw en/of overdrachtskosten, maar ook het inschakelen van een notaris en/of advocaat. Mogelijk heb je voor deze aankoop een budget opzij staan. Is dat niet het geval? Dan is het best mogelijk om voor een vakantiewoning een hypothecair krediet aan te gaan.

4. Kies je woning

Ga je op zoek naar een nieuwbouw of een leuke ingerichte, bestaande woning, al dan niet met een zwembad? Er is een ruime, gevarieerde keuze op de tweedeverblijvenmarkt. De grootste interesse is er in nieuwbouwwoningen. Zo blijven projectontwikkelaars in Spanje volop nieuwbouwvakantiewoningen naar ieders wens en afwerking bouwen. Bij een nieuwbouwwoning oogt de hele inrichting en afwerking heel erg fris. Een extra voordeel is dat je de eerste jaren geen onderhoudskosten hebt. Uiteraard kan ook een bestaande woning weten te overtuigen. Om geen extra kosten te hoeven doen, kijk je best uit naar een instapklaar vakantieverblijf.

5. Vertrouw op een expert

Heb je het land en mogelijk ook de regio gevonden waar je wil kopen? Ga dan op zoek naar een expert die actief is binnen de regio. In de meeste toeristische regio’s zijn er ook Belgische makelaars actief die de regio bijzonder goed kennen.

Ook bij CENTURY 21 hebben we meerdere experten in vastgoed in het buitenland. Vind alvast hier ons aanbod.