Nieuwe regelgeving 2023: de energieboost
CENTURY 21

Elk jaar verandert de Belgische vastgoedmarkt via een reeks maatregelen die door de gewesten worden beslist. In 2023 zijn er een aantal regels en stimulansen ingevoerd om de energietransitie te bevorderen. Wat betekent dit concreet voor jou? Wij vertellen je er alles over!

Kopen in Vlaanderen: renovaties worden verplicht

Als je in Vlaanderen een huis koopt met een EPC-waarde van E of lager, dan ben je sinds 1 januari verplicht om binnen een periode van 5 jaar de nodige renovatiewerken uit te voeren, om zo een EPC-waarde van D (of hoger) te bereiken. Deze regel geldt echter niet bij eigendomsoverdracht door erfenis. Goed om te weten: de boete kan hoog oplopen (van 500 tot 200.000 euro) en het niveau van de eisen zal stijgen tot 2050, wanneer alle eigendommen (huizen en appartementen) in Vlaanderen een EPC-waarde A zullen moeten hebben.

De slechte leerlingen: weinig of geen indexering

De regel werd sinds eind 2022 geleidelijk ingevoerd in de 3 gewesten: eigenaars van woningen met grote energielekken mogen voortaan geen indexering meer toepassen op de huurprijzen die ze ontvangen, zoals dat vroeger wel het geval was. Concreet...

In Wallonië: als jouw woning een EPC E heeft, mag je je huur indexeren met maximaal 50% van de index. Voor een woning met een EPC D is het plafond 75%. Om 100% van de index toe te passen, moet je woning dus een EPC A, B of C hebben.

In het Brussels Gewest mag de huur van woningen met een EPC E met maximaal 50% worden geïndexeerd. Met een EPC A, B, C en D mag je 100% van de index toepassen.

In Vlaanderen is de indexering verboden voor woningen met een EPC E of F, en beperkt tot 50% voor EPC D.

Het einde van de gasverwarming in Vlaanderen

Vlaanderen voert zijn energie-inspanningen op en legt een maatregel op om warmtepompen te stimuleren. Vanaf 2023 wordt gasverwarming verboden in nieuwbouwwoningen in het noorden van het land. Tussen 2023 en 2026 mag je wel nog een hybride warmtepomp (gas en elektriciteit) installeren.

Een grotere regenwatertank

Vlaanderen gaat nog een stapje verder om de waterproblematiek aan te pakken. Vanaf 2023 is het verplicht om bij elke nieuwbouw of ingrijpende renovatie van een woning in het Vlaamse Gewest de installatie van een nieuwe regenwatertank (van 7.500 tot 10.000 liter, afhankelijk van de oppervlakte van uw dak) te integreren.

Energiepremies veranderen in Wallonië en Brussel

Terwijl Vlaanderen duidelijk strenger is (en zich dus meer inzet voor duurzame ontwikkeling!), zorgen Wallonië en Brussel op hun beurt voor meer flexibele stimulansen, via een verhoging van de energiepremies.

In Wallonië zijn de basisbedragen van de renovatiepremies met bijna 40% verhoogd. Ook het subsidieplafond werd aangepast, wat ervoor zorgt dat je voortaan in het beste geval kan genieten van de betaling van 90% van je factuur. De 0%-leningen worden verlengd. Ten slotte is er ook nieuw papierwerk, en dat is goed nieuws! De procedures worden vereenvoudigd en voor de energieaudit hoeven de werkzaamheden niet meer op volgorde te worden uitgevoerd.

In Brussel is het budget voor de "Renolution" premies verhoogd met ongeveer 20%.

Bij CENTURY 21 doen we ons uiterste best om de eigendommen van onze klanten te verkopen en te verhuren en hen de best mogelijke service te bieden. We zijn ook erg begaan met duurzame ontwikkeling. Op onze manier informeren we jou, adviseren we jou, helpen we jou de uitdagingen van isolatie en energieverbruik te begrijpen én om de juiste keuzes te maken. Aarzel niet om contact met ons op te nemen als je vragen hebt die een deskundig advies vereisen.

Tot snel!